Bouwkundige keuring Amsterdam

Bouwkundige Keuring Monumentaal Pand Amsterdam


In Amsterdam staan veel monumentale panden en met name in de oude binnenstad. Vele monumentale panden zijn meestal vele honderden jaren oud. En de tand des tijds heeft doorgaans geen goede invloed gehad op de bouwkundige kwaliteit van het monument.

Het kopen van een rijksmonument biedt u flinke fiscale voordelen want al het groot onderhoud aan een rijksmonument is voor 80 % fiscaal aftrekbaar. Deze fiscale regeling geldt alleen voor rijksmonumenten en niet voor een gemeentelijk monumenten. Bovendien komt in aanmerking voor een bijna renteloze lening als u bijvoorbeeld kostbare ingrepen aan het casco van het pand moet uitvoeren. Een zeer kostbare ingreep is bijvoorbeeld funderingsherstel.
Vele grachtenpanden en herenhuizen en andere monumentale panden zijn door mij gekeurd, misschien wel honderden monumentale panden in Amsterdam.

Voordat ik huizen ging keuren werkte ik als aannemer in Amsterdam. Onder mijn leiding zijn vele grachtenpanden verbouwd, gerestaureerd of gerenoveerd. Deze kennis en expertise breng ik mee tijdens de bouwkundige keuring.

Om een goede aankoop beslissing te kunnen is niet alleen de aankoopprijs belangrijk, maar ook de kosten die u moet maken om alle geconstateerde bouwkundige gebreken en het achterstallig onderhoud op te lossen.

U kunt ons ook inhuren voor een specialistisch onderzoek of een deelkeuring zoals een scheuren onderzoek, vloeren onderzoek, gevel inspectie, funderingsonderzoek, kruipruimte inspectie, dakinspectie, vochtinspectie kelder of souterrain, lekkages opsporen, plaatsen en opnieuw inlezen van meetbouten, thermografische inspectie, schoorsteen inspectie met camera endoscoop, advies en onderzoek bij geluidsoverlast, isolatie advies kruipruimte en dak, een bouwkundige vooropname/nulmeting, meerjarenonderhoudsplan.

 

Voegwerk


Monumentale pand hebben kwetsbaar voegwerk. Het voegwerk is vaak ernstig aangetast door zure regen en luchtvervuiling. De voegen bestaan namelijk uit kalkhoudende mortel. En zuur lost het kalk op.
Monumentale panden hebben massieve muren die over het algemeen 1 steens dik zijn, er is dus geen spouw. Dit betekent dat het gebouw erg kwetsbaar is voor vocht. Dus slecht voegwerk wat niet meer waterdicht is zorgt er voor dat de muur vocht op zuigt.
Vocht is de pest voor uw monumentale pand. De buitengevel moet dus in een goede bouwkundige conditie zijn en dan vooral het voegwerk. maar niet alleen het voegwerk is belangrijk maar ook de manier waarop de gevel behandeld is. Veel monumentale gevels zijn aan de buitenkant zwart geschilderd of in de olie gezet. Op een afstand kan dat er erg mooi uit zien maar schijn kan erg bedriegen. Zettingen en scheuren in het voegwerk worden door de zwarte verf gecamoufleerd. Je hebt een geoefend oog en veel ervaring nodig om de kwaliteit van het voegwerk van een monumentaal pand te kunnen beoordelen.
Een monumentale gevel moet kunnen ademen van binnen naar buiten zodat vocht zich niet ophoopt in de gevel. Als men de verkeerde buitenverf of toepast op de gevel kan dit desastreuze gevolgen hebben voor uw waardevolle monument.

Op dit moment zijn er diverse opdrachtgevers die van mijn expertise gebruik maken. Ik help hen met praktische adviezen bij de restauratie van hun monumentale pand. Fred Tokkie staat dus ook klaar voor u nadat u het monumentale pand heeft gekocht. Voor een meerjarenonderhouds planning en onderhoudsadviezen bent u bij mij aan het goede adres.

Funderingsproblemen


Monumentale panden kampen vaak met funderingsproblemen. Helaas zijn er weinig keurmeesters in Nederland die voldoende kennis hebben om funderingsproblemen te herkennen. Hierdoor loopt u als koper een onnodig groot financieel risico. Want een funderingsgebrek is doorgaans het meest kostbare gebrek. In Amsterdam sta ik bekend als een funderingsspecialist die niet om de tuin te lijden is. Makelaars die monumentale panden verkopen zien mij liever niet komen omdat als het monumentale grachtenpand een funderingsgebrek heeft zij weten dat ze hun courtage mislopen.

Monumentale panden zijn vaak de duurdere panden om te kopen, dit maakt het voor velen partijen een lucratieve business. Laat u niet misleiden door verkoop praatjes, Fred adviseert u bij het maken van de juiste keuze.

ONDERHOUDSADVIES

Om een monumentaal pand goed te onderhouden heb je specifieke vakkennis en veel ervaring nodig. Zoals u al eerder gelezen heeft ben ik zeer ervaren.

Heeft u een monumentaal grachtenpand of herenhuis in Amsterdam dan kunt u van mijn diensten gebruik maken. U hoeft hiervoor geen dure restauratie architect in te schakelen want alle kennis vind u ook bij mij tegen een veel voordeliger uurtarief.

Ik woon zelf in het centrum van Amsterdam dus het kost mij weinig moeite en tijd om u te adviseren of te begeleiden bij de verbouwing of restauratie van uw monumentale pand.

Ik heb meerdere opdrachtgevers die een monumentaal pand in Amsterdam hebben en mij regelmatig raadplegen voor de meest uiteenlopende adviezen.

Uiteraard kunt u contact opnemen met mijn opdrachtgevers om te vragen of zij tevreden zijn met mijn dienstverlening

Houtworm


Juist in monumentale panden kom ik regelmatig houtworm tegen. Verwaarloosd dakwerk of optrekkend of doorslaand vocht gecombineerd met een aangename temperatuur en een hoge luchtvochtigheid zijn de voorwaarden waardoor houtworm kan overleven. Veel bedrijven pakken alleen de gevolgschade aan. De houtworm wordt verdelgt maar komt terug omdat de vochtproblemen niet opgelost zijn. Het is daarom voor u als koper belangrijk dat u tijdig en op de juiste manier wordt geadviseerd tijdens de bouwkundige keuring. Houtworm, huiszwam of boktorren kunnen de houten constructies van monumentale panden ernstig aantasten en zelfs zo ernstig dat de draagkracht van balken ontoereikend is en dat je letterlijk door een vloer zakt.
Een geoefend oog en een infrarood camera brengt veel vochtproblemen aan het licht. Ook na de bouwkundige keuring staat Fred voor u klaar met raad en daad.

MEERJARENONDERHOUDSPLANNING

Wellicht heeft u of de VVE van het monumentale pand waar u in woont behoefte aan een bouwkundige die een meerjarenonderhoudsplanning kan maken.

Een meerjarenonderhoudsplanning kan op 2 manieren gemaakt worden. Ik zie vaak ingewikkelde exell sheets waarbij vooral bedragen vermeld staan wat het onderhoud van het gebouw kost.

De meerjarenonderhoudsplanning die ik maak gaat vooral welke onderhoudswerkzaamheden in volgorde van prioriteit ui gevoerd moeten.

Beschouw het als een draaiboek in agenda vorm. In een GOOGLE agenda staan alle data wanneer welke werkzaamheden en exact op welke datum uitgevoerd moeten worden. Op deze manier hoeft u niets meer te onthouden.

Om een goede meerjarenonderhoudsplanning te kunnen maken zal het monumentale pand moeten onderworpen worden aan een grondige bouwkundige inspectie.

Het pand zal van fundering tot dak gekeurd worden. Ik zal niet alleen de meerjarenonderhoudsplanning voor u maken maar u ook blijven ondersteunen met praktische adviezen hoe bepaalde werkzaamheden het beste uitgevoerd kunnen worden.

Lees een recensie van een tevreden klant

Erik Stegerhoek

Fred Tokkie heeft mij geweldig geholpen bij mijn aankoop van een appartement in een historisch pand in de Amsterdamse binnenstad. Van het eerste contact over het verrichten van een bouwkundig onderzoek tot aan de laatste snik van de onderhandelingen met verkopers was Fred pro-actief, initiatiefrijk, duidelijk en eerlijk in zijn advies. Het bouwkundig onderzoek kon al binnen enkele dagen na het eerste telefonische contact worden gepland. Direct na zijn inspectie kreeg ik een uitgebreide telefonische rapportage en kort daarna ontving ik de foto’s die hij tijdens de inspectie had genomen. Het in duidelijke taal opgestelde rapport met aanbevelingen volgde enkele dagen later, en was zeer bruikbaar als basis voor verdere gesprekken met de verkoper. Fred Tokkie bleef geïnteresseerd en betrokken ook nadat hij zijn rapport had opgesteld, reageerde vaak al binnen enkele minuten op e-mails, en gaf op basis van zijn uitgebreide ervaring nuttig advies dat veel verder reikte dan puur bouwkundige zaken. Ik kan Fred Tokkie van harte aanbevelen aan iedereen die bouwkundig advies (en wat al niet meer) zoekt bij de aankoop van een woning in Amsterdam.
Meer recensies lezen? Klik hier.

Wat inspecteer ik !

 • Klik op de rode links 
 • Balkon constructie
 • Houten constructie balkon
 • Vloerconstructie beton
 • Hekwerk balkon constructie en veiligheid
 • Draagconstructie balkon
 • Staalconstructie balkon
 • Dakisolatie
 • Betonrot balkon
 • cv-ketel en cv-installatie
 • Bouwjaar cv-ketel en/of deze elk jaar een servicebeurt heeft gehad (stickers op ketel)
 • Rookgasafvoer Cv-ketel
 • Zuurstoftoevoer
 • Aanwezigheid koolmonoxide melder (moet een goedgekeurde rookmelder zijn)
 • Aanvoer en retour Leidingen van cv-installatie
 • Lekkages cv-ketel en radiatoren
 • Radiatoren
 • PVC Afvoerleidingen
 • Vloerverwarming
 • Vloerverwarming unit
 • Pomp vloerverwarming
 • Inlaatcombinatie
 • Overdrukventiel
 • Thermostaat
 • Elektrische installatie
 • Groepenkast
 • Zekeringen
 • Aardlekschakelaar
 • Staalconstructie in de kruipruimte
 • Meetbouten plaatsen (aanvullend onderzoek)