Wie de algemene voorwaarden van de grote partijen bestudeert, ziet dat zij zich volledig indekken. Maar aan de voorkant, daar waar de klanten worden geworven, geven zij de indruk een grondig onderzoek te doen, om zodoende tot een deskundig oordeel te komen die mensen een hoop ellende bespaart.

De makelaars (die een kickbackfee krijgen als ze klanten naar een bouwkundige doorverwijzen) zouden volgens Tokkie het spel gewoon meespelen. Zij hebben immers maar één doel voor ogen: een zo snel mogelijke deal voor een zo hoog mogelijke prijs. Dat huizenkopers achteraf met kostbare tegenvallers worden geconfronteerd, zal hen een worst wezen. Dat zijn de latere problemen voor de eenmalige passant, de koper.

Om dat aan de kaak te stellen zette Tokkie tientallen filmpjes op Youtube. Daarin noemde hij andere keurders soms bij naam en toenaam. Die video’s zijn ondertussen na het nodige gesteggel offline gehaald door Tokkie. In de filmpjes die nog wel te zien zijn spreekt Tokkie slechts over de ‘grotere spelers op de markt’ en de ‘vriendjes van de makelaar’.

Maar de grote spelers Perfectkeur en Woningkeur, overigens beide eigendom van Gerrit van der Heide, menen dat het risico bestaat dat consumenten hen associëren met deze beschuldigingen. Vervelend, zeker omdat zij menen dat Tokkie helemaal niet de waarheid spreekt. Zij zien Tokkie als een ‘wappie’ die een complottheorie verspreidt, met als doel alle investeringen die zij in hun goede naam deden ongedaan te maken. Want beide partijen doen wel degelijk wat ze beloven, zo werd in de rechtbank betoogd. Anders zouden ze in deze tijd waarin ontevreden klanten online makkelijk een publiek vinden, al lang uit de markt zijn gedrukt. In plaats daarvan verrichten ze zo’n 20.000 keuringen per jaar.

Dus eisten Perfectkeur  en Woningkeur voor de rechtbank dat Tokkie alle video’s verwijdert. Dus ook de filmpjes waarin slechts algemene beschuldigingen worden geuit.

Tijdens de zitting betoogde Van der Heide op emotionele toon dat hij er gewoon klaar mee is dat zijn “vakmannen” met stront worden bekogeld. Dat Tokkie’s filmpjes hooguit een paar honderd keer worden bekeken, doet daarbij volgens hem niet ter zake.

Deze week horen we of de voorzieningrechter eerder geneigd is aansluiting te zoeken bij de vrijheid van meningsuiting van meneer Tokkie of bij de bescherming van de goede naam van de eisers.