Onafhankelijk Funderingsspecialist

Funderingscode


Funderingscode 1 2 3 of 4  ? Wilt u echt zekerheid over de fundering van uw nieuwe huis ? Bel Fred Tokkie voor een onafhankelijk en betaalbaar funderingsonderzoek.

Met grote regelmaat voer ik bouwkundige keuringen uit in Amsterdam. Als eerste ga ik op onderzoek naar naar het belangrijkste en duurste bouwkundige gebrek namelijk de fundering.

De makelaar overhandigd mij vaak een aantal documenten voordat de bouwkundige keuring is begonnen. Ik krijg dan bijvoorbeeld een document waar op staat dat het huis een funderingscode 2 heeft gekregen. Soms zijn dit oude gegevens van vele jaren geleden toen het pand gesplitst werd.

Of ik krijg een rapportage van een meetbouten onderzoek . Wederom krijg ik oude gegevens aangeboden oftewel gegevens die eigenlijk helemaal niet meer up to date zijn en er niet meer toe doen.

Huizen gefundeerd op houten palen gaan gemiddeld 90 jaar mee bovendien kan een houten paal fundering in een korte tijd snel verslechteren.

Juist daarom is het belangrijk om de fundering vlak voor de verkoop te controleren en te beoordelen want dat geeft u veel meer zekerheid dan een paar oude waardeloze documenten.

Verkeerde funderingscode


Geloof het of niet maar ik ken situaties waarbij huizen eigenlijk een funderingscode 3 hadden moeten krijgen maar toch een funderingscode 2 kregen.( door corruptie en fraude) Ik kan u ook uitleggen waarom dit gebeurt. Als een huisjesmelker of project ontwikkelaar een pand wil splitsen omdat hij de appartementen allemaal apart wil verkopen eist de gemeente Amsterdam een  funderingscode 2. Een funderingscode 3 betekent dat de huisjesmelker/project ontwikkelaar nog eens 50.000 – 100.000 euro moet uitgeven aan een nieuwe fundering. Dit wil hij natuurlijk voorkomen en schuift het probleem liever door naar een naïeve koper. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen want er zijn gelukkig ook nog eerlijke mensen.

Funderingsproblemen in Amsterdam


Het kopen van een huis is bijna net als het kopen van een 2e hands auto, na de koop kom je er pas achter wat er aan mankeert. Veel huizen in Amsterdam kampen met zeer serieuze funderingsproblemen. En de funderingsproblemen worden vaker verdoezeld dan u denkt. Je kunt de fundering classificeren oftewel een cijfer geven (funderingscode 1 tot en met funderingscode 4)

Veel vragen krijg ik over de funderingscode. Mijn huis heeft een funderingscode 3, moet ik me zorgen maken ? Dit is een lastige vraag die ik niet zomaar kan beantwoorden want het ene huis is het andere niet.

Koop een huis niet niet alleen op basis van een afgegeven funderingscode want de funderingscode kan lang geleden afgegeven zijn. Er zijn vele oorzaken mogelijk die de staat van de fundering van een huis doen verslechteren en dat kan ook in een korte tijd plaats vinden. . Juist daarom is een bouwkundige keuring van de fundering zo belangrijk, want ik beoordeel de fundering vlak voor het moment dat u aankoopt. Ik laat me zeker geen zand in de ogen strooien door allerlei mooie rapporten die niet meer relevant zijn.

De betekenis van de funderingscode

Funderingscode    1  : nieuwbouw staat
Funderingscode    2  : redelijk/goede staat (binnen 25 jaar geen onderhoud nodig)
Funderingscode    3  : matige staat (binnen 10 jaar herstellen)
Funderingscode    4  : slechte staat (direct herstellen)

Betekenis van de funderingscode


Wat betekent de funderingscode ?

  • Funderingscode 1: is goed, binnen 25 tot 40 jaar geen schade te verwachten
  • Funderingscode 2: binnen 25 jaar geringe maar acceptabele schade te verwachten
  • Funderingscode 3: binnen 10 tot 15 jaar geringe maar acceptabele schade te verwachten
  • Funderingscode 4: is slecht binnen 0 tot 10 jaar noodzakelijk herstel te verwachten.

Bekijk een video over de betekenis van de funderingscode op YOUTUBE 
Bekijk een VIDEO over funderingsherstel
Bekijk foto’s

Hoe herken je problemen met je fundering in Amsterdam
Funderingscode Amsterdam