Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?


Ik zou zeggen, doe altijd een bouwkundige keuring! Tenzij je zelf bouwkundige bent natuurlijk..

Laat in ieder geval een keuring uitvoeren wanneer je twijfelt aan de bouwkundige kwaliteit van het huis dat je koopt.

De gebreken die jij niet direct ziet, kan een bouwkundige meestal wel zien. Dit geldt evengoed voor nieuwbouw als voor oude huizen

Bij nieuwbouw zijn dat bijvoorbeeld krassen op de ramen en kromgetrokken deuren.

Bij oude huizen kan bijvoorbeeld. de fundering kapot zijn en zie je nogal eens houtworm en schimmels (in daken of onder vloeren).

Schakel dus een expert in wanneer je dit soort dingen niet zelf kunt ontdekken.

Zo kom je te weten welke bouwkundige problemen er zijn, hoeveel achterstallig onderhoud er is en welke risico’s voor toekomstig onderhoud er nog zijn.

Wat wordt er bij een bouwkundige keuring gedaan?

Bij een keuring wordt (afhankelijk van de voorwaarden) het hele huis van binnen en van buiten onderzocht. De bouwkundige bekijkt alles waar hij, zonder iets te slopen, bij kan.

Hij kijkt daarom niet achter betimmeringen zoals plafonds of schrootjes. Als er gebreken zijn verborgen, komen die dus niet aan het licht.

Fred klimt (als het verantwoord is ) wel op het dak en kruipt ook onder de vloer om de kwaliteit daarvan vast te stellen.

Tot slot maakt de bouwkundige een rapport op. Daarin wordt de kwaliteit van alle bouwkundige onderdelen van het huis beschreven, met daarbij een kostenbegroting voor herstel en onderhoud.

Dit rapport is voor jou heel handig. Je ziet meteen hoeveel geld je moet reserveren voor (achterstallig) onderhoud. En je weet precies welk onderhoud er gedaan moet worden.

De bouwkundige mag alleen kijken. Kun je dat niet beter zelf doen (en geld uitsparen)?
Als je weet waar je naar moet kijken/zoeken, kun je zelf ook alles zien wat de bouwkundige ziet. Maar meestal heeft de bouwkundige zo veel meer kennis van zaken, dat hij zijn geld dubbel en dwars waard is.

Als hij bijvoorbeeld een verrotte vloer vindt, die jij niet had gezien, scheelt dat je een groot bedrag aan herstelkosten. Misschien koop je het huis dan niet eens.

Fred inspecteert altijd de kruipruimte (indien toegankelijk) Besef dat de meeste woningkeurders dat NIET doen !

Stel je voor dat je net verhuisd was en dan ontdekt had dat de vloer verrot was (of de fundering verzakt, of boktor in het dak)… Zo zijn er nog veel meer en zelfs nog veel grotere problemen, die je kunt ontdekken met een bouwkundige keuring.

Fred is een fundering specialist die u altijd een advies geeft over de fundering, ook hier geldt dat de meeste woningkeurders dat NIET doen.

Ook als het huis pico bello in orde blijkt te zijn, heb je je geld nuttig besteed. Je hebt dan betaald voor zekerheid. Je hebt je ervan verzekerd dat je geen zichtbare gebreken over het hoofd hebt gezien.

Tot slot voldoe je ook nog eens aan je onderzoeksplicht. Je hebt de bouwkundige staat door een expert laten onderzoeken. Dit kan van belang zijn als er later, nadat jij eigenaar bent geworden, verborgen gebreken aan het licht komen.

Op welk moment schakel je de bouwkundige in?
Dat kan op elk moment in het aankooptraject.

Veel kopers maken de bouwkundige keuring onderdeel van de onderhandelingen.

Pas als de koop gesloten is, wordt de bouwkundige ingeschakeld.

In de koopakte wordt dan een ontbindende voorwaarde (met betrekking tot de bouwkundige keuring) opgenomen.

Als de keuring meer dan een vooraf bepaald bedrag aan kosten uitwijst, kan de koop ontbonden worden.

Als jij liever vooraf wilt weten wat er bij een bouwkundige keuring aan het licht komt, kun je een keuring laten doen voordat je de onderhandelingen start. Je maakt dan wel kosten voor een keuring, terwijl je nog niet weet of je het huis ook echt kunt kopen (misschien verkoopt de verkoper wel aan een ander met een hoger bod).

Bel Fred want een bouwkundige keuring is gewoon beter en completer.

Kruipruimte inspectieKruipruimte inspectie

Bouwkundige keuring voor verkoop


Wil je jouw huis te koop zetten? Dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren, om geïnteresseerde kopers te bewijzen dat het huis in goede staat verkeert. Komen er gebreken aan het licht? Dan kun je die alvast herstellen om je huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop.

Bouwkundige keuring voor aankoop


Heb je serieuze interesse in een huis, maar wil je pas beslissen om het te kopen als je weet wat de bouwtechnische staat is? Dan kun je de bouwkundige keuring laten doen als je in onderhandeling
bent met de verkoper over de prijs. Bedenk wel dat je het risico loopt te betalen voor de bouwkundige keuring, maar de verkoper het huis daarna toch aan iemand anders verkoopt, die een hoger bod doet.
Het is ook een optie om de uitkomst van de bouwkundige keuring op te nemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract.
De bouwkundige keuring laat je dan dus pas uitvoeren nadat je het voorlopig koopcontract hebt getekend. Dat doe je als je het met de verkoper eens bent geworden over de prijs voor het huis, maar je nog van de koop af wilt kunnen zien als blijkt dat het een bouwval is. In dat geval neem je de ontbindende voorwaarde op dat de koop alleen doorgaat indien de bouwkundige keuring geen grote gebreken onthult.

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (1)
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (2)
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (3)
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (4)
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (5)
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (6)
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (7)
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren (8)
Kruipruimte Inspectie in AmsterdamKruipruimte Inspectie in Amsterdam