Bouwkundige keuring voor verkoop
Wil je jouw huis te koop zetten? Dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren, om geïnteresseerde kopers te bewijzen dat het huis in goede staat verkeert. Komen er gebreken aan het licht? Dan kun je die alvast herstellen om je huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop.
Bouwkundige keuring voor aankoop
Heb je serieuze interesse in een huis, maar wil je pas beslissen om het te kopen als je weet wat de bouwtechnische staat is? Dan kun je de bouwkundige keuring laten doen als je in onderhandeling
bent met de verkoper over de prijs. Bedenk wel dat je het risico loopt te betalen voor de bouwkundige keuring, maar de verkoper het huis daarna toch aan iemand anders verkoopt, die een hoger bod doet.
Het is ook een optie om de uitkomst van de bouwkundige keuring op te nemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract.
De bouwkundige keuring laat je dan dus pas uitvoeren nadat je het voorlopig koopcontract hebt getekend. Dat doe je als je het met de verkoper eens bent geworden over de prijs voor het huis, maar je nog van de koop af wilt kunnen zien als blijkt dat het een bouwval is. In dat geval neem je de ontbindende voorwaarde op dat de koop alleen doorgaat indien de bouwkundige keuring geen grote gebreken onthult.