Sociaal geograaf en hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft Peter Boelhouwer vreest voor een nieuwe huizenbubbel in Amsterdam. In Het Parool zegt hij dat er weinig nodig is om de huizenmarkt in de hoofdstad te laten vastlopen.

Boelhouwer zegt niet te kunnen zeggen wanneer hij een crash verwacht, maar wel dat het snel kan gaan. Hij geeft aan dat makelaars, banken, notarissen, ontwikkelaars en partijen als Airbnb er allemaal voor zorgen dat de huizenprijzen in Amsterdam door het dak gaan.

Een oplopende rente kan een nieuwe bubbel doen barsten, maar wanneer de rente gaat oplopen, is nog maar de vraag. ,,Volgens De Nederlandsche Bank duurt dat nog wel twee tot vier jaar, maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor de woningmarkt eerder vastloopt”, zegt Boelhouwer.

Overspannen
De woningmarkt in Amsterdam werd na de crisis snel gezond, en juist hier zijn de huizenprijzen door schaarste blijven stijgen. In het vorige kwartaal zakte de verkoop van woningen plotseling, omdat de markt overspannen is. Er stonden in deze tijd nauwelijks huizen te koop.

Volgens Boelhouwer verlieten ook meer Amsterdammers de stad en groeit deze alleen maar door geboorten en immigranten. ,,Het wijst op een ongezonde woningmarkt.”

Blokhokken
Boelhouwer wijst daarnaast op het gevaar van ‘Blokhokken’, die vernoemd zijn naar minister Stef Blok. In Amsterdam en Utrecht krijgen nieuwbouwwoningen van 25 tot 40 vierkante meter extra woonpunten, waardoor ze boven de huurgrens van 710,68 euro verhuurd worden. Boelhouwer vindt dat mensen uitgeknepen worden. ,,Dit is het uitlokken van woekerwinsten. En de Blokhokken hebben een prijsopdrijvende werking voor grotere huizen.”

Bron: AD.nl