In het tweede kwartaal van dit jaar zijn bijna 43.000 huizen verkocht. Ook de prijzen stijgen weer, bijna 13 procent gaat boven de vraagprijs weg.

Nooit eerder verkochten makelaars van de NVM zo veel huizen als de afgelopen maanden. Het was, zegt de nieuwe voorzitter Ger Jaarsma, „het beste kwartaal ooit”. In het tweede kwartaal van dit jaar verkochten de makelaars van de grootste makelaarsvereniging van Nederland bijna 43.000 huizen, dat is bijna 15 procent meer dan een jaar geleden.

En ook de prijzen stegen weer: gemiddeld werd een huis verkocht voor 234.000 euro, dat is 2,7 procent meer dan een kwartaal eerder. Bijna 13 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht, in Amsterdam gold dat voor meer dan de helft van de verkochte woningen.

De gemiddelde huizenprijs is nog wel lager dan voor de crisis (bijna 7 procent), maar de verschillen binnen Nederland zijn groot en worden steeds groter. Zo zijn de huizenprijzen in Amsterdam al 14 procent hoger dan voor de crisis. En waar op sommige plekken (vooral in het noordoosten van Groningen) het aantal verkochte woningen achterblijft en soms zelfs nog steeds daalt, is de woningmarkt in Amsterdam intussen zó oververhit geraakt dat ook daar minder woningen zijn verkocht (7 procent minder dan een jaar eerder). Simpelweg omdat er nauwelijks nog huizen zijn die makelaars kunnen verkopen. Het aantal te koop staande woningen in Amsterdam, Utrecht en Zuid-Kennemerland (onder meer Haarlem) is in een jaar tijd met meer dan 40 procent gedaald.

Bron: nrc