Taxatie

Taxatie en bouwtechnische keuring in één pakket

Wanneer u van plan bent een woning te kopen komt daar van alles bij kijken. Waarschijnlijk bent u geen bouwkundige, dus in het proces krijgt u te maken met diverse partijen. Uiteraard met een makelaar, maar ook met een notaris, bouwkundig adviseur, hypotheekverstrekker en een taxateur. Meestal zijn dit professionals met een eigen specialisme én een eigen agenda. Dat maakt het geheel vaak niet overzichtelijker aangezien u met al deze specialisten moet overleggen, terwijl deze professionals onderling ook nog eens bepaalde informatie moeten delen. Bent u het overzicht al kwijt?

Combinatiepakket

In dit pakket is namelijk zowel de NWWI taxatie van de woning als de bouwkundige keuring inbegrepen.

Een register taxateur verzorgt de taxatie van de woning. Dit is van belang aangezien de waarde van de woning op de juiste manier moet worden vastgesteld. Een degelijke taxatie voorkomt namelijk dat u te veel voor uw nieuwe woning betaalt. De taxateur van Premiumkeur is een register taxateur en dat betekent dat een taxatie die door ons wordt uitgevoerd altijd volgens de richtlijnen van de NWWI (het Nederlands Woning Waarde Instituut) verloopt.

Het bouwkundig rapport wordt gedeeld met de taxateur want de bouwkundige staat van het huis kan invloed hebben op de waarde. Mocht een huis een gebrekkige fundering hebben dan kan dit voor een flinke devaluatie van de waarde zorgen. Op basis hiervan kan de bank u zelfs een financiering weigeren. Een NWWI taxatie is er niet alleen voor u maar ook voor de bank, de bank wil immers weten of het onderpand in relatie staat tot de verstrekte hypotheek.

 

Noodzaak van een taxatie

U vraagt u wellicht af waarom u een taxatie uit zou laten voeren. Daar zijn twee hele goede redenen voor. Ten eerste: door een taxatie uit te laten voeren door een door u gekozen taxateur  weet u zeker dat de waarde van de woning juist wordt ingeschat. Dit geeft u zekerheid en een goede onderhandelingspositie tijdens het aankoopproces. De tweede reden is minstens zo relevant. De meeste hypotheekverstrekkers (banken of in hypotheken gespecialiseerde financiële instellingen) eisen simpelweg een volgens de regels NWWI gevalideerd rapport. Wanneer u hier niet over beschikt wordt de hypotheekaanvraag niet eens in behandeling genomen.