Er worden fiks meer huizen verkocht dan een jaar geleden. Maar niet overal. In de grote steden is de woningmarkt oververhit door te weinig aanbod.

Er worden méér woningen verkocht en ze gaan ook nog sneller en tegen hogere prijzen van de hand. Maar in de grote steden is de trend minder positief.
Foto ANP
Op de achtergrond zegt hij net de laatste bezoekers gedag. Marc Crone, makelaar in Amsterdam, leidt vandaag geïnteresseerden rond in een huis in Oud-Zuid en vertelt over de telefoon: „Ik doe dit werk nu 24 jaar en heb nog nooit zoiets meegemaakt.”

Hij heeft het over de huizenmarkt in Amsterdam. De oververhitte huizenmarkt, welteverstaan. Een markt waarin huizen binnen drie dagen verkocht zijn. Een markt waarin ook huizen van een miljoen euro en meer zó weer van Funda verdwijnen. Een markt waarin gewilde huizen Funda soms niet eens halen, zo gauw hebben ze een nieuwe eigenaar gevonden.
woningmarkt-nrc
Dat er weer huizen worden verkocht is natuurlijk positief. In augustus werden in heel Nederland zelfs flink meer huizen verkocht vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag heeft gepubliceerd.

Het aantal verkochte huizen steeg met 25,9 procent naar 19.975. Ter vergelijking: in crisisjaar 2009 wisselden in de zomermaand slechts 9.572 huizen van eigenaar.

In alle provincies steeg deze maand het aantal verkopen, in Drenthe het meest: daar werden 38,4 procent meer huizen verkocht. In Noord-Holland was de stijging met 15,9 procent het laagst. Het Kadaster registreert een huis als verkocht als de notaris de transactie bij hen inschrijft; op het moment van de eigendomsoverdracht dus.

Ook de prijzen stijgen. Bedroeg de gemiddelde vraagprijs voor een gemiddeld huis in het tweede kwartaal van 2015 nog 273.000 euro, in 2016 was dat in diezelfde periode al 287.000 euro, laten cijfers van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zien.

Woningen staan gemiddeld ook kórter te koop, zag de NVM: 305 dagen, een daling van 13 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Bron:nrc