Amsterdam is goed voor een kwart van de stijging van de Nederlandse huizenprijzen. Als de stad buiten beschouwing wordt gelaten, zou de landelijke huizenprijs een stuk minder stijgen.

Dat concludeert de Rabobank donderdag in zijn kwartaalbericht over de woningmarkt.

Volgens de bank steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland in het tweede kwartaal met 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Zonder Amsterdam zou dit 3,4 procent zijn geweest.

Drie procent van alle koopwoningen in Nederland staat in Amsterdam. Het aandeel van Amsterdam in de totale Nederlandse koopwoningmarkt steeg in de afgelopen twintig jaar echter van 2 procent tot 9 procent.

De omzet van de Amsterdamse huizenverkoop nam in die periode toe van 280 miljoen euro per jaar naar 4,3 miljard euro per jaar.

Sinds 2004
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar en komend jaar naar verwachting met 5 procent.

De groei van het aantal verkochte woningen vlakt in 2016 en 2017 volgens de marktkenners af tot tussen de 200.000 en 220.000 woningen. Dat komt doordat de nieuwbouw achterblijft bij de stijgende vraag op de woningmarkt.

Eerder deze week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de huizenprijzen in Nederland vorige maand gestegen zijn in het sterkste tempo sinds 2004.
Bron: Parool