Een huis in Amsterdam kost gemiddeld drie ton. Wat kun je daarvoor krijgen? En hoeveel meer waar voor je geld krijg je als je uitwijkt naar Haarlem of Almere?

Opnieuw lopen de huizenprijzen in Amsterdam ver uit op die in de provincie. Gezinnen die er geen geschikte woning kunnen vinden, wijken voor hun droomhuis uit naar omliggende steden. De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam ligt rond de 288.000 euro. Voor die prijs koop je in de stad een appartement van 78 vierkante meter met balkon. In Centrum, Zuid of West lukt het vaak niet voor die prijs – in Nieuw-West, Zuidoost of Noord weer wel.

Bij gezinsuitbreiding kijken kopers naar meer buitenruimte. Maar zelfs voor twee keer dat bedrag is het vrijwel onmogelijk in de stad een eengezinswoning te bemachtigen. Recent onderzoek van makelaarskoepel NVM liet zien dat een deel van de Amsterdamse woningzoekenden uitwijkt naar plaatsen als Haarlem, Amstelveen, Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel en Waterland. Sinds kort is ook Zaanstad in beeld. Traditionele overloopgebieden als Purmerend en Almere zijn niet zo in trek, waardoor de woningprijzen er gunstig afsteken.

De overspannen Amsterdamse woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat de prijzen meer dan twee jaar achter elkaar sneller stegen dan in omliggende plaatsen. De markt doet denken aan de topjaren 1998 en 1999. Toen stegen de woningprijzen respectievelijk 22,2 procent en 22,5 procent. In vier, vijf jaar tijd waren huizenprijzen verdubbeld. Voor de prijs van een appartementje in de stad kocht je een klein paleis in Oost-Groningen.

Pieter Joep van den Brink, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam van 2002 tot 2010, ziet parallellen én verschillen met de huidige markt. Het percentage eigenwoningbezit bedroeg in 1998 rond de vijftien procent en is nu twee keer zo hoog. Van den Brink: “In 1998 werden 4600 woningen verkocht en het aanbod bedroeg duizend woningen. Vorig jaar verkochten de makelaars twaalfduizend woningen terwijl er slechts drieduizend te koop stonden: lang niet genoeg gezien de vraag.”

“Het is,” benadrukt Van den Brink, “niet zo dat heel Amsterdam de stad uitrent. Je hebt mensen met hun eerste kindje die een benedenwoning niet kunnen betalen. Die kopen een bovenwoning van twee lagen met dakterras. Er zijn ook gezinnen die zeggen: ik ga niet in de Helmersbuurt negen ton betalen, ik pak een eengezinswoning in Haarlem. Dan moet je wel een nieuwe school zoeken en een nieuwe hockeyclub. Je hele sociale leven verandert.”

Bron: Parool