Lekkende kelders, slechte daken, verrotte balkons en hele funderingen die vervangen moeten worden. Het zijn de nachtmerries van iedere huizenkoper in de stad, maar ze komen maar wat vaak uit, zegt bouwkundig keurder Fred Tokkie. Vaak nadat de koop al gesloten is.
Fred vertelt hoe hij steeds vaker bij mensen thuiskomt die hun nieuwe huis zonder bouwkundige keuring hebben gekocht. ‘Heb je net een prachtige keuken laten plaatsen of een hele dure eikenhouten vloer gelegd. Nou, dat kan er allemaal uit als blijkt dat er houtworm of zwam in je vloerbalken zit. Bij een appartement van 40 tot 60 vierkante meter heb je het al snel over 40.000 euro schade’, vertelt hij.

Foto: Fred Tokkie / Een vloer aangetast door huiszwam, een schimmel.

‘Hele vloer kon worden gesloopt’
Een tijdje geleden werd Fred gevraagd om bij een net gekocht huis in de Pijp te komen kijken. In het net gerenoveerde huis was iemand door de vloer gezakt. ‘Ik ging de kruipruimte in, dat was één groot drama. De riolering lag open, op de vloerbalken zat rot en zwam en in de bouwmuren zat optrekkend vocht. De hele vloer kon gesloopt worden.’ De kosten? Minimaal 25.000 euro.

Afgelopen maand was het opnieuw raak toen Fred een huis ging keuren in Oost. De eigenaren wilden graag een transparante verkoop en lieten hun huis daarom keuren. ‘De kruipruimte was een puinhoop. Roest op de stalen vloerbalken en houtworm in die van hout. Dan komt er opeens een enorm lijk uit de kast.’ En dat terwijl het huis drie jaar geleden -toen het stel het kocht- ook al gekeurd was. ‘Waarschijnlijk door een mannetje van de makelaar.

Foto: Huizendokter / Een vloerbalk aangetast door roest.

‘Onderop de stapel bij vraag om keuring’
Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis herkent de groeiende problemen door uitblijvende bouwkundige keuringen. ‘Het is niet dat kopers niet willen, maar wel dat de markt het niet toelaat. Vraag je om een bouwkundige keuring, dan kom je meteen onderop de stapel te liggen.’ Eigen Huis is niet blij met de ontwikkelingen, maar zegt dat er naast voorlichting niet veel aan te doen is.
Toch hebben Eigen Huis en Fred Tokkie een belangrijke tip voor de Amsterdamse huizenkoper: goed kijken naar de Vereniging van Eigenaren(VvE). Zit de VvE goed bij kas? Staat er onderhoud gepland? Is er in het verleden regelmatig onderhoud gepleegd?
‘Ellende onder de vloer’
Maar als het enigszins kan blijft een degelijke bouwkundige keuring toch het beste, zegt Fred. ‘Er zijn zoveel mensen in de stad die echt een kat in de zak kopen. Vaak komen ze er te laat achter omdat veel ellende onder de vloer zit.’

Fred Tokkie heeft de kruipruimte van deze woning geïnspecteerd