Huizennieuws

Een huis kopen zonder voorwaarden zou verboden moeten worden !

Goed nieuws voor de huizenbezitters in Amsterdam. De huizenprijzen zijn in een jaar tijd met 17% gestegen. Op 10% van de woningen wordt bovendien boven de vraagprijs geboden. Bij dit laatste, die 10%, plaats ik echter een vraagteken.

Het afgelopen jaar heb ik diverse klanten gehad die een woning in Amsterdam hebben gekocht of verkocht. Ál deze klanten hebben boven de vraagprijs gekocht of verkocht. De verkopende makelaars in Amsterdam gaven allemaal aan dat er eigenlijk geen woning meer wordt verkocht onder de vraagprijs!

In het kort was volgens deze makelaars op het ogenblik het volgende van toepassing in Amsterdam:

  • kopen boven de vraagprijs
  • aankopende makelaar is verplicht
  • notariskosten zijn flink hoger
  • geen ontbindende voorwaarden
  • korte termijn van oplevering

Lees ook: Bevindt de Amsterdamse woningmarkt zich in een bubbel?

Het hoogste bod

Een woning kopen met hulp van een aankopende makelaar is in Nederland niet verplicht. In Amsterdam is dit wel aan de orde. Wie zonder aankopende makelaar een huis wil kopen in Amsterdam heeft (bijna) geen kans.

Dit klinkt natuurlijk absurd, want dan zouden makelaars onderlinge afspraken hebben gemaakt.

Het volgende is meestal van toepassing als een woning te koop wordt gezet. Bij veel interesse krijgen de kopers de gelegenheid om een eenmalig bod uit te brengen. Niet altijd wordt het hoogste bod gekozen. Er wordt namelijk ook gekeken naar de overige eisen van de koper.

Geen ontbindende voorwaarden

Een verkoper verkoopt namelijk zijn woning het liefst zonder ontbindende voorwaarden. Hij weet dan zeker dat zijn woning is verkocht. Gaat de koop toch niet door, dan ontvangt de verkoper 10% van de koopsom van de aanvankelijke koper.

De koper (die zonder ontbindende voorwaarden koopt) neemt dus eigenlijk een groot risico. Hij of zij moet vóór de koop al weten dat het afsluiten van een hypotheek geen probleem gaat opleveren. Hypotheekadviseurs in Nederland zullen vooraf deze zekerheid niet geven. De bank kan dit alleen maar doen.

Maar dit gebeurt pas als zij alle hypotheekstukken hebben beoordeeld. Om toch wat zekerheid in te bouwen voor de koper, is het volgende mogelijk als alle partijen (verkopende makelaar, verkoper, bank en taxateur) meewerken.

Lees ook: Let hier op als je op meerdere woningen tegelijk gaat bieden

Hypotheek snel regelen

Een hypotheekadviseur kan voor het kopen van de woning al veel formulieren invullen voor zijn koper. De koper kan zelfs al zijn hypotheekvorm met rentevastperiode gekozen hebben waardoor de renteaanbieding (voorheen de hypotheekofferte) direct aangevraagd kan worden bij de bank.

De truc is nu om de koopakte pas over bijvoorbeeld tien dagen te gaan tekenen. In de tussentijd kan dan de taxatie worden gedaan en de renteaanbieding getekend worden.

Als voor het tekenen van de koopakte ook alle stukken al worden doorgestuurd naar de bank is alleen een getekende koopakte nog nodig om de stukken te kunnen beoordelen. Na het tekenen van de koopakte heeft een koper nog drie werkdagen de tijd om onder de koop uit te komen.

Door de getekende koopakte direct door te sturen naar de bank, kunnen ze de volgende dag de stukken beoordelen. De hypotheekadviseur krijgt dan binnen de wettelijke drie dagen te horen van de bank of de hypotheek akkoord is, of dat er nog stukken opnieuw moet worden aangeleverd.

Bij dit laatste weet de hypotheekadviseur ook of de kans zeer groot is dat de hypotheek doorgaat. Deze werkwijze is alleen mogelijk als de bank alle stukken binnen 24 uur wil beoordelen. Er zijn op het ogenblik banken in Nederland die dit nog voor elkaar krijgen.

Lees ook: Het voorlopig koopcontract: wel voorlopig, maar zeker niet vrijblijvend

Notaris bij aankoop huis

In Amsterdam is het ook normaal dat een koopakte wordt opgemaakt door een notaris. Een verkopende makelaar geeft alleen de opdracht door. Hierdoor zijn de notariskosten hoger dan in andere gemeentes waar de verkopende makelaar wel de koopakte regelt.

Notariskosten van 2000 euro of meer zijn normaal in Amsterdam. In andere steden kost een notaris 1200 euro of zelfs lager. Hierbij wil ik nog opmerken dat bij verkoop meestal een projectnotaris van toepassing is. De koper kan dus niet kiezen welke notaris hij of zij neemt.

Of de koper moet alleen de hypotheekakte bij een andere notaris laten tekenen. Dit laatste wordt vaak niet gedaan omdat dit voor problemen kan zorgen.

Verbod op kopen zonder voorwaarden

Bovenstaande werkwijze zorgt er in ieder geval voor dat een koper zonder ontbindende voorwaarden nog een escape heeft. Nogmaals het bovenstaande is mogelijk als alle partijen goed meewerken. Ik weet uit ervaring dat dit geen gemakkelijke klus is.

Ik ben van mening dat het kopen zonder ontbindende voorwaarden verboden moet worden. Een standaard vaste termijn van bijvoorbeeld acht weken zou veel beter zijn. Dan weet iedere verkoper en koper precies waar hij of zij aan toe is.

Uiteindelijk wordt hier geen broodje hamburger bij McDonald’s gekocht maar een woning voor veel geld. Het zal mij niet verbazen dat het bij deze verkoopwijze in Amsterdam (en ook in andere steden) eens flink mis gaat. Het resultaat: de media die dit flink gaan uitvergroten.

Lees ook: Zo koop je een huis

Huizenprijzen Amsterdam rijzen pan uit: ‘absurde markt’

De Amsterdamse woningmarkt raakt steeds verder verhit. Bijna veertig procent van de woningen in de hoofdstad wordt momenteel boven de vraagprijs verkocht. Het is een volgens de onderzoekers van Calcasa ‘absurd’ getal, dat hoger ligt dan voordat de crisis begon. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) spreekt van een ‘vechtersmarkt’.

downloadBij de woningverkopen in Amsterdam wordt bij 37% van de woningverkopen meer dan de vraagprijs betaald. En in de helft van alle woningverkopen wordt een prijs betaald die gelijk aan of hoger is dan die prijs. Vooral huizenkopers die binnen de ringweg A10 hun slag willen slaan, kunnen hun borst natmaken. Potentiële kopers bieden tegen elkaar op uit angst mis te grijpen.

,,Het zijn uitzonderlijke cijfers. Absurd eigenlijk”, zegt onderzoekster Petra Visser van Calcasa. Ze onderzocht de relatie tussen de uiteindelijk bij het Kadaster geregistreerde koopsommen en de vraagprijzen van woningen die worden aangeboden. ,,Voor de crisis, in 2008, werd 35% van de Amsterdamse woningen voor meer dan de vraagprijs verkocht. Tijdens de crisis gold dit nog voor 6%, maar sinds 2013 is weer een stijgende lijn ingezet. We zitten nu boven het getal van voor de crisis en is het moeilijk te zeggen welke kant het opgaat.”

Scheef
Ze noemt de scheve verhouding tussen koop- en huurwoningen binnen Amsterdam als belangrijke reden van de oververhitte markt. Het aantal koopwoningen bedraagt slechts een kwart van de totale woningvoorraad. Er is dus weinig beschikbaar voor potentiële kopers. Ook de gewilde woonplaats aantrekkende economie zijn van invloed. ,,Mensen hebben de laatste jaren tijdens de crisis lang gewacht met het te koop zetten van hun huis. En als ze dat al deden, deden ze dat op advies van makelaars tegen een lage vraagprijs om snel te verkopen. Waarschijnlijk gaan verkopers nu ook weer hogere prijzen vragen.”

Dat denkt ook hoogleraar Housing systems Peter Boelhouwer van de TU Delft. ,,Potentiële kopers beconcurreren elkaar op leencapaciteit. De prijzen zullen stijgen en dan zullen mensen zich afvragen: ‘Is het mij nog waard om binnen de ring te worden, of zoek ik het daarbuiten?'” De markt zal volgens Boelhouwer op een gegeven moment meer in evenwicht komen. ,,Van echte pure oververhitting van de markt, zoals in bijvoorbeeld Londen, is nog geen sprake. Daarvoor zijn in Nederland de prijzen nog wat achtergebleven en is de prijsstijging gematigder. Maar het zijn spannende tijden.”

Bron: AD.nl

Alles over het kopen van een huis in Amsterdam

De Zwitserse bank UBS merkt Amsterdam aan als een van de steden met een grote kans op een daling van de huizenprijzen. De Nederlandse hoofdstad staat op de zesde plaats van steden met een overspannen woningmarkt.

Dit blijkt uit de zogeheten ‘Bubble Index’ die UBS heeft opgesteld. Bovenaan de lijst staat Londen, direct gevolgd door Hongkong.

De prijsstijging in Amsterdam wijkt, signaleert ook UBS, behoorlijk af van de eveneens herstellende woningmarkt in de rest van Nederland. Volgens UBS zijn er elf landen die wereldwijd kampen met een zodanig overspannen woningmarkt, dat er risico’s op zeepbellen optreden. Nadrukkelijk noemt UBS in het rapport behalve Amsterdam, ook nog Sydney, Vancouver en San Francisco.

De onderzoekers leggen uit dat de huizenprijzen op lange termijn niet sneller kunnen stijgen dan de inkomens van de kopers. Als dat wel gebeurt, is sprake van bubbelvorming en wordt uiteindelijk een prijscorrectie onvermijdelijk.
Geld in de economie pompen
Als belangrijke oorzaak wijst UBS de monetaire autoriteiten aan, die wereldwijd de rente laag houden en geld in de economie pompen. De Europese Centrale Bank (ECB) koopt sinds maart dit jaar per maand 60 miljard euro aan obligaties op. Op die manier injecteren de Europese centrale banken gigantische bedragen in de economie.

Mede daardoor is de rente nog eens extra gedaald, waardoor de leencapaciteit van burgers plotseling verder steeg. Dat zorgt ervoor dat huizenkopers meer geld hebben om duurdere huizen te kopen.

Fijntjes merkt UBS op dat de crash op de woningmarkt, die begon in 2007 in sommige landen, en in het derde kwartaal van 2008 in Nederland, leidde tot een gemiddelde prijsdaling van ‘slechts’ dertig procent. Dat was dus bescheiden vergeleken met de stijgingen van de huizenprijzen – opgeteld 130 procent – van het midden van de jaren negentig tot aan de kredietcrisis.

 

Dit krijg je voor drie ton in Amsterdam

Een huis in Amsterdam kost gemiddeld drie ton. Wat kun je daarvoor krijgen? En hoeveel meer waar voor je geld krijg je als je uitwijkt naar Haarlem of Almere?

Opnieuw lopen de huizenprijzen in Amsterdam ver uit op die in de provincie. Gezinnen die er geen geschikte woning kunnen vinden, wijken voor hun droomhuis uit naar omliggende steden. De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam ligt rond de 288.000 euro. Voor die prijs koop je in de stad een appartement van 78 vierkante meter met balkon. In Centrum, Zuid of West lukt het vaak niet voor die prijs – in Nieuw-West, Zuidoost of Noord weer wel.

1eb33652-b2d0-4b3e-938e-a123a2e59870

Bij gezinsuitbreiding kijken kopers naar meer buitenruimte. Maar zelfs voor twee keer dat bedrag is het vrijwel onmogelijk in de stad een eengezinswoning te bemachtigen. Recent onderzoek van makelaarskoepel NVM liet zien dat een deel van de Amsterdamse woningzoekenden uitwijkt naar plaatsen als Haarlem, Amstelveen, Abcoude, Ouderkerk aan de Amstel en Waterland. Sinds kort is ook Zaanstad in beeld. Traditionele overloopgebieden als Purmerend en Almere zijn niet zo in trek, waardoor de woningprijzen er gunstig afsteken.

De overspannen Amsterdamse woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat de prijzen meer dan twee jaar achter elkaar sneller stegen dan in omliggende plaatsen. De markt doet denken aan de topjaren 1998 en 1999. Toen stegen de woningprijzen respectievelijk 22,2 procent en 22,5 procent. In vier, vijf jaar tijd waren huizenprijzen verdubbeld. Voor de prijs van een appartementje in de stad kocht je een klein paleis in Oost-Groningen.

Pieter Joep van den Brink, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam van 2002 tot 2010, ziet parallellen én verschillen met de huidige markt. Het percentage eigenwoningbezit bedroeg in 1998 rond de vijftien procent en is nu twee keer zo hoog. Van den Brink: “In 1998 werden 4600 woningen verkocht en het aanbod bedroeg duizend woningen. Vorig jaar verkochten de makelaars twaalfduizend woningen terwijl er slechts drieduizend te koop stonden: lang niet genoeg gezien de vraag.”

“Het is,” benadrukt Van den Brink, “niet zo dat heel Amsterdam de stad uitrent. Je hebt mensen met hun eerste kindje die een benedenwoning niet kunnen betalen. Die kopen een bovenwoning van twee lagen met dakterras. Er zijn ook gezinnen die zeggen: ik ga niet in de Helmersbuurt negen ton betalen, ik pak een eengezinswoning in Haarlem. Dan moet je wel een nieuwe school zoeken en een nieuwe hockeyclub. Je hele sociale leven verandert.”

Bron: Parool

Een huis in Amsterdam is nu duurder dan voor de crisis

Het eerste kwartaal van dit jaar heeft de woningmarkt in Amsterdam goed gedaan. Er werden veel huizen verkocht, en dat is te merken aan de koopprijs. Die was dit kwartaal voor het eerst hoger dan voor de crisis, meldt het CBS vandaag.

media_xl_3751477

Een huis in Amsterdam kost nu gemiddeld 337 duizend euro, ruim een ton boven het landelijk gemiddelde. Daarmee wordt de piek van 2008 overtroffen.

Tijdens de crisis daalde de huizenprijzen in Amsterdam met 18 procent. Begin 2013 was de beste tijd om te kopen, want toen bereikte de huizenmarkt in de hoofdstad het dieptepunt. Nu de economie weer aantrekt, profiteert de huizenmarkt in Amsterdam daar volop van.

Dat in Amsterdam de huizenprijzen stijgen is niet nieuw. Al ruim een jaar zitten de verkoopcijfers in de lift. Dat brengt ook een schrikbeeld met zich mee: het ideaal van een ‘ongedeelde stad’, waar arm en rijk door elkaar wonen, verdwijnt.

Acht jaar
Niet alleen in Amsterdam, in heel Nederland stegen de huizenprijzen het afgelopen kwartaal flink. De gemiddelde landelijke prijs voor een huis steeg met 4,3 procent, de grootste stijging in ruim acht jaar. “Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in maart 2016 ongeveer even hoog als in juli 2004”, aldus het CBS.

In Noord-Holland stegen de prijzen, onder invloed van Amsterdam, het hardst. Alleen in Drenthe hebben makelaars het nog steeds moeilijk. Daar daalde de prijs van een huis met 0,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Trouw

Vrees voor nieuwe huizenbubbel Amsterdam

Sociaal geograaf en hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft Peter Boelhouwer vreest voor een nieuwe huizenbubbel in Amsterdam. In Het Parool zegt hij dat er weinig nodig is om de huizenmarkt in de hoofdstad te laten vastlopen.

grachtenpanden

Boelhouwer zegt niet te kunnen zeggen wanneer hij een crash verwacht, maar wel dat het snel kan gaan. Hij geeft aan dat makelaars, banken, notarissen, ontwikkelaars en partijen als Airbnb er allemaal voor zorgen dat de huizenprijzen in Amsterdam door het dak gaan.

Een oplopende rente kan een nieuwe bubbel doen barsten, maar wanneer de rente gaat oplopen, is nog maar de vraag. ,,Volgens De Nederlandsche Bank duurt dat nog wel twee tot vier jaar, maar er kunnen omstandigheden zijn waardoor de woningmarkt eerder vastloopt”, zegt Boelhouwer.

Overspannen
De woningmarkt in Amsterdam werd na de crisis snel gezond, en juist hier zijn de huizenprijzen door schaarste blijven stijgen. In het vorige kwartaal zakte de verkoop van woningen plotseling, omdat de markt overspannen is. Er stonden in deze tijd nauwelijks huizen te koop.

Volgens Boelhouwer verlieten ook meer Amsterdammers de stad en groeit deze alleen maar door geboorten en immigranten. ,,Het wijst op een ongezonde woningmarkt.”

Blokhokken
Boelhouwer wijst daarnaast op het gevaar van ‘Blokhokken’, die vernoemd zijn naar minister Stef Blok. In Amsterdam en Utrecht krijgen nieuwbouwwoningen van 25 tot 40 vierkante meter extra woonpunten, waardoor ze boven de huurgrens van 710,68 euro verhuurd worden. Boelhouwer vindt dat mensen uitgeknepen worden. ,,Dit is het uitlokken van woekerwinsten. En de Blokhokken hebben een prijsopdrijvende werking voor grotere huizen.”

Bron: AD.nl

Vraagprijs woningen Amsterdam +26% in één jaar tijd

De woningmarkt draait lekker lalala, dat weten we allang natuurlijk, maar er zijn vandaag weer CBS/Kadaster-cijfers uitgekomen dus we melden het maar weer even. Komt ‘ie: de gemiddelde woningprijs in Nederland steeg in een jaar tijd met 4,3% en in vergelijking tot april waren de prijzen in mei met 0,4% gestegen. Ten opzichte van het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen weer 9,2% omhoog geklommen, maar vergeleken met de top in 2008 liggen we nog steeds 14,3% lager.

huizenmarkt

Natuurlijk willen we graag weten hoe het met de Amsterdamse huizenmarkt gaat, omdat die zich nogal richting overspannen beweegt. (Of is het toch herstel naar een passend prijsniveau? En waren de afgelopen jaren dus een omgekeerde bubbel, een irrationele dip? Daar zijn we nog niet helemaal uit.) Helaas krijgen we slechts eens per kwartaal de ontwikkeling van de prijzen in de grote steden, dus we moeten nog even wachten tot juli. Maar, we kunnen wel de vraagprijzen bekijken (zie bovenstaande grafiek). En dan zien we dat gemiddelde vraagprijs in mei voor een Amsterdamse woning €400.000 was. Dat is €4.190 per vierkante meter. Nu zegt dit ook weer niet zo heel veel, want het dieptepunt qua vraagprijs lag ergens begin 2015 toen de woningmarkt in Amsterdam toch al behoorlijk was aangetrokken. De vraagprijs laag stellen kan ook een tactiek van makelaars zijn om kopers te lokken. Hoe dan ook, hij is sinds dat dieptepunt 31% omhoog gegaan. Vergeleken met mei een jaar geleden liggen de vraagprijzen nu 26% hoger. We zien ook dat het aanbod van te koop staande woningen sinds 2013 is gedaald van 8.000 naar 2.700, een afname van bijna 70%. Dus ja, het officieel moeilijker om een huis te vinden in Amsterdam. Grafiekjes na de breek!

Bron: Das Kapital

Huizenprijzen in Amsterdam stijgen steeds sneller

De Amsterdamse woningmarkt dreigt in hoog tempo op hol te slaan. Prijzen van koopappartementen in de stad stegen vorig jaar in het laatste kwartaal met maar liefst 9,3 procent.

Dit werd donderdagochtend bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van makelaarskoepel NVM in het Amsterdamse Hilton Hotel. De gemiddelde prijs van alle verkochte woningen in de stad klom het laatste kwartaal bijna evenveel, met 8,7 procent tot 288.000 euro.

amsterdam_houses

De hogere prijzen gingen gepaard met fors meer transacties, wat ook wijst op versterking van de woningmarkt. Er werden het laatste kwartaal 2743 appartementen verkocht, 10,5 procent meer dan in het derde kwartaal. In totaal betrof het 3293 huizen, 9,8 procent meer dan een kwartaal eerder.

Over heel 2015 stegen de woningprijzen in de stad met 17,3 procent. Er werden vier procent meer woningen verkocht, terwijl de woningmarkt in 2014 al fors was verbeterd. Het geringe aantal bordjes ‘te koop’ geeft aan hoe krap de Amsterdamse woningmarkt is geworden. Er staan in de stad sinds eind vorig jaar nog maar 2999 huizen te koop. De tijd dat een woning te koop staat in de stad slonk 11,4 procent, tot 32 dagen.

Oververhit
Sven Heinen, voorzitter van de bij de NVM aangesloten Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), zei woensdag bij de voorbespreking van de kwartaalcijfers met de landelijke makelaars in Nieuwegein half gekscherend dat de NVM eigenlijk twee persconferenties zou moeten geven. ‘Een zou moeten gaan over de oververhitte Amsterdamse woningmarkt die inmiddels los staat van de landelijk trends.’

Heinen spreekt van excessen. ‘Dit is niet goed voor mensen die juist een nieuw huis willen kopen.’ Behalve de schaarste gedreven Amsterdamse woningmarkt ziet Heinen ook de verder dalende hypotheekrente als oorzaak voor de huizenbonanza. ‘De verder dalende hypotheekrente zorgt voor ruimere leencapaciteit bij kopers. Bovendien blijken banken te veel te verdienen aan hypotheken. Hun marges moeten omlaag, waardoor de hypotheekrente alweer verder daalt.’

Dissonant
Ook de landelijke woningmarkt wordt getypeerd door stijgende prijzen en een groeiend aantal verkopen. Maar de druk op de markt is veel minder groot dan in Amsterdam. Bovendien zijn het de stedelijke gebieden die de verbeterde landelijke woningcijfers verder omhoog trekken.

Het aantal verkochte huizen steeg 12,5 procent tot 40.158. De prijs van een gemiddelde koopwoning in Nederland bedroeg 227.000 euro, 1,8 procent meer dan in het derde kwartaal en vijf procent hoger dan een jaar geleden.

Een kleine dissonant op de gunstige landelijke cijfers is de verkooptijd, die in het laatste kwartaal weer toenam, van 97 tot 102 dagen. Dat wijst er meestal op dat de woningmarkt nog niet helemaal gezond is.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, verklaarde de toename van de verkooptijd tijdens zijn persconferentie donderdag deels uit het feit dat nu ook meer woningen die al langer te koop staan worden verkocht. ‘Een langere verkooptijd is dit keer dus positief.’

Bron: Het Parool

De verkoop gaat zó goed, in Amsterdam zijn de huizen op

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn bijna 43.000 huizen verkocht. Ook de prijzen stijgen weer, bijna 13 procent gaat boven de vraagprijs weg.

data2631716

Nooit eerder verkochten makelaars van de NVM zo veel huizen als de afgelopen maanden. Het was, zegt de nieuwe voorzitter Ger Jaarsma, „het beste kwartaal ooit”. In het tweede kwartaal van dit jaar verkochten de makelaars van de grootste makelaarsvereniging van Nederland bijna 43.000 huizen, dat is bijna 15 procent meer dan een jaar geleden.

En ook de prijzen stegen weer: gemiddeld werd een huis verkocht voor 234.000 euro, dat is 2,7 procent meer dan een kwartaal eerder. Bijna 13 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht, in Amsterdam gold dat voor meer dan de helft van de verkochte woningen.

De gemiddelde huizenprijs is nog wel lager dan voor de crisis (bijna 7 procent), maar de verschillen binnen Nederland zijn groot en worden steeds groter. Zo zijn de huizenprijzen in Amsterdam al 14 procent hoger dan voor de crisis. En waar op sommige plekken (vooral in het noordoosten van Groningen) het aantal verkochte woningen achterblijft en soms zelfs nog steeds daalt, is de woningmarkt in Amsterdam intussen zó oververhit geraakt dat ook daar minder woningen zijn verkocht (7 procent minder dan een jaar eerder). Simpelweg omdat er nauwelijks nog huizen zijn die makelaars kunnen verkopen. Het aantal te koop staande woningen in Amsterdam, Utrecht en Zuid-Kennemerland (onder meer Haarlem) is in een jaar tijd met meer dan 40 procent gedaald.

Bron: nrc

‘Huizenmarkt in Amsterdam is oververhit’

De huizenmarkt in Amsterdam toont duidelijke tekenen van oververhitting, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een vandaag gepresenteerd rapport. Volgens de bank zijn de huizenprijzen alleen in de hoofdstad weer hoger dan voor de crisis.

amsterdam_gracht_mensen

Sinds het herstel op de huizenmarkt in het voorjaar van 2013 begon, zijn huizen in de hoofdstad in doorsnee bijna een kwart duurder geworden. Daarvoor ging sinds de herfst van 2008 zo’n zeventien procent aan waarde verloren.

Veel huizen verwisselen van eigenaar voor prijzen die oven de originele vraagprijs liggen. Daarnaast staat de helft van de huizen die in Amsterdam worden verkocht minder dan drie maanden te koop.

Oververhitting kan erop wijzen dat er te hoge prijzen worden betaald, waardoor huizenkopers grote risico’s lopen als de markt weer inzakt. Er wordt al langer gewaarschuwd voor oververhitting van de woningmarkt in de hoofdstad binnen de makelaarswereld. Nu uit dus ook DNB zijn zorgen hierover.

Tien procent
Buiten de grote steden gaat de huizenmarkt aanzienlijk minder sterk vooruit. In Nederland is de gemiddelde huizenprijs tien procent hoger dan op het dieptepunt van ruim drie jaar geleden. Daarmee ligt het echter nog onder het niveau van medio 2008.

DNB ziet nog altijd een risico in de vele aflossingsvrije hypotheken in Nederland. Ruim een kwart van de huizenbezitters lost niets af en meer dan de helft heeft in ieder geval een aflossingsvrij deel in de hypotheek. Op termijn kan dat voor problemen zorgen, bijvoorbeeld omdat het recht op hypotheekrenteaftrek na dertig jaar afloopt, het inkomen na pensionering daalt of omdat de rente mogelijk weer gaat stijgen, aldus DNB.

Bron: AD.nl

Huizenprijzen Almere in de lift

De gemiddelde huizenprijs in Almere is in een jaar tijd met bijna 6 procent gestegen. De huizenprijzen in de rest van de provincie zijn gelijk gebleven.
almere_sightseeing
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) presenteerde donderdag de gemiddelde huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2015. Het gaat om gegevens van bij de NVM aangesloten makelaars.

Uit de gegevens blijkt dat een woning in Almere in december 2014 nog voor gemiddeld 168.000 euro van eigenaar verwisselde. Eind 2015 kostte dezelfde woning 180.000 euro.

De grootste prijsstijging in de regio vond plaats in Amsterdam. Daar betaalden huizenkopers zo’n 17 procent meer voor een woning dan het jaar ervoor.

Bekijk hier de prijsontwikkeling vanaf 2008 in Flevoland. De NVM kent twee gebieden: Almere en de rest van Flevoland, dat als Lelystad wordt geregistreerd.

Bron: Omroep Flevoland

Gemiddelde woningprijs Amsterdam voor het eerst boven de 3 ton

De Amsterdamse woningprijzen stijgen hard en de verkopen blijven hoog. De gemiddelde prijs van een doorsnee woning in de stad kwam in het traditioneel sterke tweede kwartaal voor het eerst boven de drie ton.

Dat blijkt uit kwartaalcijfer die donderdag door makelaarskoepel NVM bekend zijn gemaakt.

Canal. Amsterdam. Netherland

De huizenmarkt in de regio Amsterdam blijft oververhit. Sven Heinen, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), spreekt van ‘droogkoken’. Woningzoekenden willen huizen kopen en bieden daar steeds meer geld voor, maar er staan te weinig woningen te koop om alle kopers van dienst te zijn.

Het aanbod is momenteel ongekend laag. Het aantal bordjes ‘te koop’ in de stad bedroeg in het tweede kwartaal nog maar 2417, terwijl er in het tweede kwartaal van 2015 nog 4485 huizen te koop stonden. In het tweede kwartaal van 2014 was het aanbod 6241 huizen.

Heinen: “In het eerste kwartaal van 2016 stonden 2398 woningen in Amsterdam te koop en in het tweede kwartaal 19 meer. Dat betekent enige verlichting. In ieder geval geen verslechtering.”

‘Best wel snel’
Binnen de ring A10 is de woningmarkt volgens Heinen nog sterk overspannen. De snelheid waarmee huizen in Amsterdam verkocht worden neemt nog altijd toe. De tijd dat een huis te koop staat bedraagt 26 dagen, tegen 28 dagen begin dit jaar. Tijdens de recente economische crisis duurde het gemiddeld honderd dagen om een huis te verkopen.

Heinen: “En de huidige verkooptijd is inclusief administratieve rompslomp. In werkelijkheid verkopen de makelaars een huis in Amsterdam binnen zeven tot tien dagen. Dat geldt natuurlijk niet voor alle woningen en voor alle gebieden, maar het gaat best wel snel.”

Bron: Parool

‘Kwart landelijke stijging huizenprijzen komt door Amsterdam’

Amsterdam is goed voor een kwart van de stijging van de Nederlandse huizenprijzen. Als de stad buiten beschouwing wordt gelaten, zou de landelijke huizenprijs een stuk minder stijgen.

Dat concludeert de Rabobank donderdag in zijn kwartaalbericht over de woningmarkt.

Volgens de bank steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland in het tweede kwartaal met 4,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Zonder Amsterdam zou dit 3,4 procent zijn geweest.

Drie procent van alle koopwoningen in Nederland staat in Amsterdam. Het aandeel van Amsterdam in de totale Nederlandse koopwoningmarkt steeg in de afgelopen twintig jaar echter van 2 procent tot 9 procent.

De omzet van de Amsterdamse huizenverkoop nam in die periode toe van 280 miljoen euro per jaar naar 4,3 miljard euro per jaar.

Sinds 2004
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar en komend jaar naar verwachting met 5 procent.

De groei van het aantal verkochte woningen vlakt in 2016 en 2017 volgens de marktkenners af tot tussen de 200.000 en 220.000 woningen. Dat komt doordat de nieuwbouw achterblijft bij de stijgende vraag op de woningmarkt.

Eerder deze week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de huizenprijzen in Nederland vorige maand gestegen zijn in het sterkste tempo sinds 2004.
Bron: Parool

Overspannen huizenmarkt Amsterdam is aan het ‘droogkoken

Dwars tegen de landelijke trend in is het aantal woningtransacties in Amsterdam de afgelopen drie maanden gedaald. Met zijn hoge huizenprijzen en beperkte nieuwe aanbod van koopwoningen is de overspannen Amsterdamse woningmarkt aan het ‘droogkoken’. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar vanochtend vrijgegeven overzicht van nieuwste cijfers en trends op de huizenmarkt.
fc0f59f5-d455-4b08-96a9-1db7dd0d745e
In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal aan- en verkopen landelijk gezien 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Het is het elfde opeenvolgende kwartaal waarin het aantal woningtransacties in Nederland hoger uitpakt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De NVM noemt de mate waarin het herstel op de huizenmarkt aanhoudt ‘licht verrassend’. De organisatie had een afvlakking van het aantal transacties verwacht, maar de lage hypotheekrente blijft de woningmarkt aanjagen.

In het zeer gewilde Amsterdam, met zijn prijsstijging van ruim 20 procent, daalde het aantal aan- en verkopen in het eerste kwartaal met 2 procent. ‘Daaraan zie je de overspannenheid op de hoofdstedelijke markt: te weinig nieuw aanbod om aan de vraag te voldoen’, zei scheidend NVM-voorzitter Ger Hukker vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers in het Amsterdamse Hilton. ‘In de hoofdstad is de huizenmarkt letterlijk aan het droogkoken.’

Hukker voorspelt dat niet alleen de populaire steden Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen maar ook andere oude binnensteden in Nederland steeds meer last gaan krijgen van oververhitting van hun huizenmarkt. Dat zal volgens hem vooral jongeren en singles raken. ‘Alleenstaanden in de grote en gewilde steden kunnen steeds moeilijker een woning kopen. De leencapaciteit is aangescherpt en de huizenprijzen stijgen er onevenredig. Hoe krijgt een single met 45 duizend euro aan inkomen een woning van 200 duizend euro gefinancierd? Dat gaat niet, nog los van het feit of in deze steden nog aanbod is in die prijsklasse.’
Bron: De Volkskrant

Steeds meer 55-plussers starten op de huizenmarkt

Net nu de gekte op de huizenmarkt los is gebarsten, is er een opvallende nieuwe groep starters op de markt gekomen: de 55-plussers. Eén op de vijf mensen die voor het eerst een huis kopen, valt in deze leeftijdscategorie.

De reden dat mensen nu ineens wel besluiten om een hypotheek af te sluiten, heeft te maken met de lage rente. Daarnaast is het huuraanbod in het vrije segment kleiner dan het aanbod van koophuizen, schrijft de Hypotheek Index als verklaring.

anp-ouderen-50plus

Vooral naar de grote stad
55-plussers trekken vooral naar de grote stad: Amsterdam (+37%) en Rotterdam (+19%) zijn in trek, net als kleinere steden als Den Bosch (+125%) en Tilburg (+4%).

Sowieso steeg het aantal ‘oudere’ kopers in de eerste drie kwartalen van 2016. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, kochten 55-plussers 14 procent meer woningen. Dat komt omdat zij gemiddeld meer overwaarde hebben op hun woning, in vergelijking met andere leeftijdscategorieën. Daarnaast is de hypotheek vaker al deels afgelost.
Bron: RTL Z

Niet overal gaat het zo makkelijk

Er worden fiks meer huizen verkocht dan een jaar geleden. Maar niet overal. In de grote steden is de woningmarkt oververhit door te weinig aanbod.

Er worden méér woningen verkocht en ze gaan ook nog sneller en tegen hogere prijzen van de hand. Maar in de grote steden is de trend minder positief.
Foto ANP
Op de achtergrond zegt hij net de laatste bezoekers gedag. Marc Crone, makelaar in Amsterdam, leidt vandaag geïnteresseerden rond in een huis in Oud-Zuid en vertelt over de telefoon: „Ik doe dit werk nu 24 jaar en heb nog nooit zoiets meegemaakt.”

Hij heeft het over de huizenmarkt in Amsterdam. De oververhitte huizenmarkt, welteverstaan. Een markt waarin huizen binnen drie dagen verkocht zijn. Een markt waarin ook huizen van een miljoen euro en meer zó weer van Funda verdwijnen. Een markt waarin gewilde huizen Funda soms niet eens halen, zo gauw hebben ze een nieuwe eigenaar gevonden.
woningmarkt-nrc
Dat er weer huizen worden verkocht is natuurlijk positief. In augustus werden in heel Nederland zelfs flink meer huizen verkocht vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag heeft gepubliceerd.

Het aantal verkochte huizen steeg met 25,9 procent naar 19.975. Ter vergelijking: in crisisjaar 2009 wisselden in de zomermaand slechts 9.572 huizen van eigenaar.

In alle provincies steeg deze maand het aantal verkopen, in Drenthe het meest: daar werden 38,4 procent meer huizen verkocht. In Noord-Holland was de stijging met 15,9 procent het laagst. Het Kadaster registreert een huis als verkocht als de notaris de transactie bij hen inschrijft; op het moment van de eigendomsoverdracht dus.

Ook de prijzen stijgen. Bedroeg de gemiddelde vraagprijs voor een gemiddeld huis in het tweede kwartaal van 2015 nog 273.000 euro, in 2016 was dat in diezelfde periode al 287.000 euro, laten cijfers van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zien.

Woningen staan gemiddeld ook kórter te koop, zag de NVM: 305 dagen, een daling van 13 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Bron:nrc