De huizenmarkt in Amsterdam toont duidelijke tekenen van oververhitting, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een vandaag gepresenteerd rapport. Volgens de bank zijn de huizenprijzen alleen in de hoofdstad weer hoger dan voor de crisis.

Sinds het herstel op de huizenmarkt in het voorjaar van 2013 begon, zijn huizen in de hoofdstad in doorsnee bijna een kwart duurder geworden. Daarvoor ging sinds de herfst van 2008 zo’n zeventien procent aan waarde verloren.

Veel huizen verwisselen van eigenaar voor prijzen die oven de originele vraagprijs liggen. Daarnaast staat de helft van de huizen die in Amsterdam worden verkocht minder dan drie maanden te koop.

Oververhitting kan erop wijzen dat er te hoge prijzen worden betaald, waardoor huizenkopers grote risico’s lopen als de markt weer inzakt. Er wordt al langer gewaarschuwd voor oververhitting van de woningmarkt in de hoofdstad binnen de makelaarswereld. Nu uit dus ook DNB zijn zorgen hierover.

Tien procent
Buiten de grote steden gaat de huizenmarkt aanzienlijk minder sterk vooruit. In Nederland is de gemiddelde huizenprijs tien procent hoger dan op het dieptepunt van ruim drie jaar geleden. Daarmee ligt het echter nog onder het niveau van medio 2008.

DNB ziet nog altijd een risico in de vele aflossingsvrije hypotheken in Nederland. Ruim een kwart van de huizenbezitters lost niets af en meer dan de helft heeft in ieder geval een aflossingsvrij deel in de hypotheek. Op termijn kan dat voor problemen zorgen, bijvoorbeeld omdat het recht op hypotheekrenteaftrek na dertig jaar afloopt, het inkomen na pensionering daalt of omdat de rente mogelijk weer gaat stijgen, aldus DNB.

Bron: AD.nl