De Amsterdamse woningprijzen stijgen hard en de verkopen blijven hoog. De gemiddelde prijs van een doorsnee woning in de stad kwam in het traditioneel sterke tweede kwartaal voor het eerst boven de drie ton.

Dat blijkt uit kwartaalcijfer die donderdag door makelaarskoepel NVM bekend zijn gemaakt.

De huizenmarkt in de regio Amsterdam blijft oververhit. Sven Heinen, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), spreekt van ‘droogkoken’. Woningzoekenden willen huizen kopen en bieden daar steeds meer geld voor, maar er staan te weinig woningen te koop om alle kopers van dienst te zijn.

Het aanbod is momenteel ongekend laag. Het aantal bordjes ‘te koop’ in de stad bedroeg in het tweede kwartaal nog maar 2417, terwijl er in het tweede kwartaal van 2015 nog 4485 huizen te koop stonden. In het tweede kwartaal van 2014 was het aanbod 6241 huizen.

Heinen: “In het eerste kwartaal van 2016 stonden 2398 woningen in Amsterdam te koop en in het tweede kwartaal 19 meer. Dat betekent enige verlichting. In ieder geval geen verslechtering.”

‘Best wel snel’
Binnen de ring A10 is de woningmarkt volgens Heinen nog sterk overspannen. De snelheid waarmee huizen in Amsterdam verkocht worden neemt nog altijd toe. De tijd dat een huis te koop staat bedraagt 26 dagen, tegen 28 dagen begin dit jaar. Tijdens de recente economische crisis duurde het gemiddeld honderd dagen om een huis te verkopen.

Heinen: “En de huidige verkooptijd is inclusief administratieve rompslomp. In werkelijkheid verkopen de makelaars een huis in Amsterdam binnen zeven tot tien dagen. Dat geldt natuurlijk niet voor alle woningen en voor alle gebieden, maar het gaat best wel snel.”

Bron: Parool