De Zwitserse bank UBS merkt Amsterdam aan als een van de steden met een grote kans op een daling van de huizenprijzen. De Nederlandse hoofdstad staat op de zesde plaats van steden met een overspannen woningmarkt.

Dit blijkt uit de zogeheten ‘Bubble Index’ die UBS heeft opgesteld. Bovenaan de lijst staat Londen, direct gevolgd door Hongkong.

De prijsstijging in Amsterdam wijkt, signaleert ook UBS, behoorlijk af van de eveneens herstellende woningmarkt in de rest van Nederland. Volgens UBS zijn er elf landen die wereldwijd kampen met een zodanig overspannen woningmarkt, dat er risico’s op zeepbellen optreden. Nadrukkelijk noemt UBS in het rapport behalve Amsterdam, ook nog Sydney, Vancouver en San Francisco.

De onderzoekers leggen uit dat de huizenprijzen op lange termijn niet sneller kunnen stijgen dan de inkomens van de kopers. Als dat wel gebeurt, is sprake van bubbelvorming en wordt uiteindelijk een prijscorrectie onvermijdelijk.
Geld in de economie pompen
Als belangrijke oorzaak wijst UBS de monetaire autoriteiten aan, die wereldwijd de rente laag houden en geld in de economie pompen. De Europese Centrale Bank (ECB) koopt sinds maart dit jaar per maand 60 miljard euro aan obligaties op. Op die manier injecteren de Europese centrale banken gigantische bedragen in de economie.

Mede daardoor is de rente nog eens extra gedaald, waardoor de leencapaciteit van burgers plotseling verder steeg. Dat zorgt ervoor dat huizenkopers meer geld hebben om duurdere huizen te kopen.

Fijntjes merkt UBS op dat de crash op de woningmarkt, die begon in 2007 in sommige landen, en in het derde kwartaal van 2008 in Nederland, leidde tot een gemiddelde prijsdaling van ‘slechts’ dertig procent. Dat was dus bescheiden vergeleken met de stijgingen van de huizenprijzen – opgeteld 130 procent – van het midden van de jaren negentig tot aan de kredietcrisis.